Op vrijdag 2 februari komt Lieven Boeve, secretaris-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de nieuwe school van Sint Aloysius Geel officieel openen.

Alle gebouwen zijn klaar sinds 1 september 2017 ( de nieuwe C-blok aan het Schuttershof was de laatste in de rij) en werden ondertussen allemaal ingenomen door jongeren uit de ruime regio. Met sporthal De Doelen (sinds 2016-2017), De R(Rectorshuis)-blok (2016-2017) en recent de nieuwe C-blok (half augustus 2017) is een ganse periode van bouwwerken voorbij.

Sinds 1 september 2017 is Sint Aloysius Geel ook de enige school voor de eerste graad (12 tot 14 jaar) van Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee in Geel. Tot vorig jaar waren er met 't Peperstraatje en Sint Aloysius nog twee scholen van KOGEKA met een eerste graad secundair onderwijs.

De nieuwe school wordt ook duidelijk gewaardeerd door het grote publiek in en rond Geel. Het idee om jongeren van twaalf tot veertien jaar van alle mogelijke richtingen in één middenschool te installeren, is een uitstekende beleidskeuze gebleken. Tijdens de vakantie van 2017-2018 werd in het eerste jaar secundair onderwijs in de nieuwe school een record aantal nieuwe leerlingen ingeschreven. De school telt momenteel net geen 1000 leerlingen.

Beleidsplan sinds oprichting KOGEKA

Het idee van één middenschool in Geel voor alle leerlingen van het katholiek onderwijs dateert ondertussen al van bij de oprichting van de scholengemeenschap KOGEKA in 1999. Alle katholieke secundaire scholen van Geel ( Sint-Aloysius, Sint-Jozef, Sint-Dimpna, Sint-Maria en 't Peperstraatje) werden bij die operatie betrokken.

Toen waren er drie uitgangspunten. Er zou geopteerd worden voor gemengd onderwijs en werd ook het idee van een objectieve studiekeuze en een gemeenschappelijke eerste graad gelanceerd. In september 1999 werd het gemengd onderwijs in de Geelse secundaire scholen ingevoerd.

Voor het toenmalige Sint-Dimpnalyceum was dat het einde van meer dan 40 jaar humaniora voor meisjes en voor het Sint-Aloysiuscollege (mogelijk als "Latijnse School" de oudste secundaire school van Vlaanderen) de komst van meisjes in hun traditionele humaniora.

Daarna volgde in 2001 een ingrijpende herstructurering in het Geelse scholenlandschap waar het Sint-Dimpnalyceum, het Sint-Maria-Instituut en het Sint-Aloysiuscollege het sterkst bij betrokken werden.

De namen van twee scholen werden in 2001 gewijzigd in Sint-Dimpnacollege en Sint-Aloysiusinstituut. Jongens en meisjes uit de eerste graad bleven in Sint-Aloysius en jongens en meisjes van de tweede graad konden naar Sint-Dimpnacollege, Sint-Maria-Instituut of het Sint-Jozefinstituut. Ook het personeel werd herverdeeld over de vestigingsplaatsen.

In het Sint-Aloysiusinstituut waren vanaf 2008 alleen leerlingen van de eerste graad actief, nadat ook de traditionele Landbouwschool (daar actief sinds 1922) naar de vestiging Sint-Jozef in de Technische Schoolstraat was overgeheveld. Jarenlang werden daarna bouwplannen gesmeed met de bedoeling ook de leerlingen van 't Peperstraatje (eerste graad, voorbereiding op technisch-en beroepsonderwijs, nijverheid en voeding) over te hevelen naar Sint-Aloysius.

't Peperstraatje werd inmiddels verkocht en alle leerlingen van de eerste graad zijn nu welkom op de nieuwe locatie met het nieuwe adres, Schuttershof 2 B. Ook de leerkrachten verhuisden mee. In september 2017 volgde nog een naamwijziging. Het Sint-Aloysiusinstituut werd Sint Aloysius Geel (SAG)

Bijna 20 jaar na de oprichting van de scholengemeenschap, zijn alle doelstellingen van de stichters bereikt. Wie vanuit het zesde leerjaar inschrijft in de enige Geelse KOGEKA-school, kan dus samen met zijn/haar leeftijdsgenoten de eerste twee jaar van het secundair onderwijs meemaken in tal van richtingen die voorbereiden op het algemeen secundair onderwijs, het technisch secundair onderwijs of het beroepsonderwijs.

Het gemengd onderwijs was er al lang, maar en de eerste graad werd in Geel nu gemeenschappelijk voor alle leerlingen en de studiekeuze op die manier ook veel objectiever. (pb)